Maslacak Amerikanci i Kanadjani

MaslacakVidim da je dizajner ovih web sajta koristio na pocetnoj stranici cak dvije fotografije maslacka. Maslacak je jedna od biljki kojoj je moj otac najvise cijenio. Francuska skola ljekovitog bilja svrstava maslacak u 4 velicanstvene biljke,zajedno sa kupusom, limunom i bijelim lukom.

O ljekovitim svojstvima i dobrim sastojcima maslacka pisat cu u ovom blogu kasnije. Maslacak zasluzuje kategoriju za sebe.

E sad kakave veze ima maslacak sa Sjeverno Amerikancima kao so sam ja napisao u naslovu?? Eh, pa ima… Skoro u svakoj prodavnici mozete kupiti desetine raznih proizvoda koji su napravljeni za unistavanje ovoga napasnickog korova. Od sprejova, preko prasaka do raznih naprava sa kojim ga mozete unistiti sa svog travnjaka.

Za mene koji sam sa tatom brao listove za salatu, kopao korijen za lijka i caja, skupljao cvjetove za sirup nikako nije bilo jasno zasto se Ameri odnose prema ovoj plemenitoj biljki kao prema najgorem neprijatelju.  Mojih prvih dana u Kanadi gledam reklamu o jednom od tih Maslackounistavajucih preparata i cudim se, kome to treba i zasto bi neko isao po svojoj basti i prskao maslacak otrovima.  Izgleda da oni vole svoju jednolicnu travu naprskanu svim mogucim pesticidima i otrovima mnogo vise nego jednu od najljekovitijih biljki na svijetu. A i sto ce im?