Hepatitis

Iz knjige “Ljekovito bilje i jetra” – Podnaslov “Kultivirano i samoniklo ljekovito bilje u zastiti funkcija jetre i zucne kesice

Hepatitisi (hepatitis) – Zapaljenje jetre. Degenerativne promjene, izumiranje celija jetre i zapaljenja u jetri, najcesce sa akutnim tokom, nazivaju se hepatitisi.

Od intenziteta ovih promjena zavisi i tezina hepatitisa. Naizrazeniji simptom hepatitisa je pojava zutice.  Ovu vrstu hepatitisa najcesce izazivaju klice, virusi, bakterije protozoe i slicno. Zatim toksini, otrovi i hemiska jedinjenja, lijekovi, hemiske supstancije na radnom mjestu i slicno, a rijedze neki fizikalni faktori.

Akutni hepatitis kod prolongiranog dejstva moze preci u hronicni i dalje u cirozu jetre.

Hepatitis se u grubim crtama moze podjeliti na:

– hepatitis infektivni (hepatitis acuta infectiosa) ili zarazna zutica

– hepatitis toksicni (hepatitis toxicosa)

– hepatitis hronicni (hepatitis chronica)

Jedan od recepata Dr Hasanagica koji se upotrebljavaju kod hepatitisa.

1. list nane (folium Menthae piperitae)

2. cvijet smilja (flores helichrisii)

3. pelin (herba absinthii)

4. cvijet i list macina dusica (folium et flores serpilli)

Jednaki dijelovi biljki izmjesaju se i od te smjese uzme supena kasika koja se prelije sa 2 decilitra kljucale vode. Nakon 10 minuta treba procijediti i piti prije jela nezasladjeno, a poslije jela zasladjeno, najbolje medom od ruzmarina.

NAPOMENA:

Ovo su samo dijelovi texta iz knjige a ne kopije potpunih clanaka, ali svi recepti i uputstva su potpuni i doslovno prekucani.

Comments

 1. Postovanje Radmila.

  Ako je diagnosticiran hronicni hepatitis, virus ce vjerovatno ostati u organizmu do kraja zivota. Zavisno u kom je stadiju, moguce je uz odredjene mjere normalizovati stanje i ziviti sasvim normalan zivot. Ako bih vidio kompletne nalaze mogao bih Vam dati detaljnije informacije.

  Vedran Hasanagic

 2. Dali mozete izleciti hepatitis C hronicni data dijagnoza B 18 2 jos uvek nije odredjen kji je genotip.
  Sin mi se drogirao i sad je dobio hepatitis,
  Zabrinuta majka
  Hvala Vam