Eserihija, Istina Zablude i Pojasnjenja

Po pitanjima koja cesto dobijam putem emaila i telefona, a i citajuci razne internet forume vidim da postoji dosta, kako nejasnoca tako i zabluda oko eserihije koli.
Pokusat cu da dam nekoliko objasnjenja jednostavnim jezikom i razjasnim neke nejasnoce.

Eserihija koli, strucno nazvana Escherichia coli ili krace e.coli (na engleskom se izgovara kao ikolaj) ima nekoliko vrsta i podvrsta.
Jedna od tih vrsta obicno se nalazi i obitava u donjem stomaku toplokrvnih zivotinja a i ljudi. Vecina vrsta eserihije je potpuno bezopasna pa cak i korisna.

Neke vrste su vrlo stetne i cak mogu da dovedu do smrtnosti kao na primjer O157:H7 ili O111:B4 (nedavno nadjena u Americi u cijelim poljima spinata).

Korisne vrste eserihije u nasem probavnom traktu proizvode vitamn K i stite nas zeludac od drugih otrovnijih bakterija.

Razne vrste eserihije su specificne za okolinu u kojoj su se razvile i mogu se laboratoriskim putem lako razvrstati tako da je moguce utvrditi da li infekcija dosla od zivotinja ili ljudi.

Na primjer ako neko dobije infekciju pijuci zagadjenu vodu iz bunara moze se utvrditi da li je voda zagadjena ljudskim, zivotinjskim ili pticijim izmetom. Na primjer fekalije iz stale podzemnim putem mogu da dospiju u bunar kao i fekalije iz septickih jama.

Vrsta moze da se promijeni mutacijom u organizmu i postane stetana kako za zivotinje tako i ljude.  Kod zdravih osoba te mutacije se uglavnom zavrse proljevom i isceznu same od sebe.
O157:H7 i O111:B4 mogu da izazovu vece posljedice pa i smrt kod starijih osoba i djece koja vec imaju problema sa imunitetom organizma.

U normalnim okolnostima Eserihija Koli ce nastaniti probavni trakt novorodjene bebe u roku od 40 do 45 sati od rodjenja putem vode, hrane ili osobe koja je u kontaktu sa bebom.
Ovo je sasvim normalan proces i eserihija je korisna bakterija naseg organizma, to jest u koliko ne mutira i postane jedna od stetnih vrsta.

U da tako kazem nenormalnim okolnostima eserihija koli moze da izazove infekcije kako urinarnog tako i probavnog trakta a u nekim slucajevima i meningitis. U rijetkim slucajevima mogu da izazovu i druge bolseti kao upalu pluca i neka septicka oboljenja.

Interesantna bakterija… zar ne?

Infekcije mokracnih puteva izazvane eserihijom koli:

Uropatogenic Eserihija Koli (UPEC) je uzrocnik oko 90% svih urinarnih infekcija. Postoji vise nacina kako ova bakterija dospije u urinarni trakt. U vecini slucajeva infekcija dolazi iz fekalija tj. naseg izmeta. Zene imaju kraci ureter nego muskarci i zbog ovoga bakterija se mnogo brze i lakse siri kod zenske populacije nego kod muskaraca. Iz mog licnog iskustva, nasi pacijenti su u vise of 90% slucajeva zene i djevojcice.
Uzrocnik infekcije kod beba djevocica uglavnom je neredovno mjenjanje pelena. Takodje nacin brisanja djecije guze poslije stolice. Treba uvijek prati i brisati od stomaka prema ledjima.
Jedan od uzroka moze biti diranje intimnih dijelova prljavim rukama. Kod odraslih se moze prenijeti i sexualnim putem pogotovo ako se upraznjava analni sex.
U nekim slucajevima muskarac moze da ima eserihiju u prostati i putem sperme moze da prenese partnerki. Ne bih zelio vise o ovome u forumu, ako imate pitanje za ovu vrstu infekcije ili kako da je izbjegnete javi te mi se licno na email.
Moderna medicina ima polovican uspijeh u lijecenju urinarnih infekcija izazvanih ovom bakterijom. Zbog otpornosti ove bakterije i njene sposobnosti da mutira doktori prepisuju sve jace antibiotike koji uglavnom uniste i dobre bakterije, a kod zena i vaginalnu floru gdje se zbog toga javi nova infekcija.I tako sve u krug.
Poznati su mi slucajevi pokusaja lijecenja ove bakterije antibioticima cak preko 5 godina. Moj otac doktor Enes Hasanagic posvetio je vecinu svog zivota i karijere izucavajuci ove bakterije i specijalizovao se u prirodnom lijecenju ove infekcije. Vise o njegovom radu mozete procitati na hasanagic.org web stranicama.

Infekcije probavnog trakta izazvane eserihijom koli:

Ova vrsta infekcije dobija se uglavnom konzumiranjem pokvarene hrane, neopranog povrca, voca, zagadjenog i nedovoljno pecenog ili kuvanog mesa, neprokuvanog mlijeka ili zagadjene vode. O157:H7 moze da izazove takozvani HUS i dovede cak i do smrti. Vec sam pomenuo zagadjena polja spinata u Americi. 2006 ova vrsta bakterije dovela je do prave epidemije i uzrokovala povlacenje spinata iz svih prodavnica kako u Americi tako u u Kanadi. Ova bakterija moze da bude kobna za starije, djecu ili ljude sa narusenim imunitetom. Zdrave odrasle osobe prodju bez vecih posljedica uglavnom samo sa proljevom. Antibiotice ne samo da ne mogu da pomognu kod ove vrste infekcije nego mogu da izazovu jos vece i gore posljedice.

Kako da se lijeci eserihija koli?

Prije svega treba pokusati izbjeci dobijanje infekcije izazvane eserihijom koli. Detaljno pranje voca i povrca. Ako volite meso manje peceno budite sigurni da je ispitano i ovjereno od veterinara ili inspektora. Ako niste sigurni, sigurnije je jesto prokuvano i dobro peceno. Uvijek pasterizovano mlijeko ili prokuhano. Vodu iz bunara i izvora uvijek prokuvati. Cesto prati ruke i sebi i djeci.
Ukoliko dodje do infekcije u nekim blazim slucajevima urinarne infekcije doza antibiotika moze da pomogne. Neke zemlje testiraju takozvanu “Phage Terapiju” koja je za sada odobrena samo u bivsoj SSSR republici Djordjiji. S obzirom da su Rusi sad tamo upali nisam siguran da se moze nabaviti i tamo. Koliko ja znam ova terapija pomaze samo kod infekcija probavnog trakta.
Postoji nekoliko prirodnih terapija koje su manje ili vise uspjesne. Recepti se mogu naci u knjigama nasih poznatih travara. Cajevi i cajne mjesavine uglavnom pojacavaju izmokravanje i u nekim slucajevima mogu pomoci kod urinarnih infekcija. Bijeli luk je najbolji prirodni antibiotik, sa njim nikad necete pogrijesiti ali trebaju se pojesti kilogrami prije nego vas rijesi infekcije.
Brusnica koja je u zadnje vrijeme toliko izreklamirana je samo dobar diuretik. U iste svrhe mozete koristiti i anans svijez ili iz konzerve, lubenici itd. Ne kazem da brusnica nije dobra ali je vise izreklamirana nego sto joj je stvarna vrijednost.
Ako volite caj po mom misljenju najbolji je caj od pirevine ili pirike kako je neki zovu. Kod nas se moze naci skoro u svakoj biljnoj apoteci. Pripremite je kako je opisano na http://hasanagic.org a ne kako je napisano na kesici.
Medvedje grozdje ili Uva je jos jedan od cajeva koji moze da pomogne. Jos je bolje ako se pomijesa za cvijetom nevena i preslice i svile kukuruza.
Moj otac dr Enes Hasangic razvio je prije mnogo godina kapi od etericnih ulja koje pomazu kod urinarnih infekcija u 95% slucajeva. Nisu mi poznati podatci i statistike za infekcije u probavnom traktu. dr Alden Prcic, urolog sarajevske Kosevo bolnice odavno prporucuje ove kapi pacijentima i vodi evidenciju o uspjesnosti ili neuspjesnosti. Velika kanadska farmaceutska kuca GENEREX (moze se naci na NASDAQ) trenutno je u pregovorima sa mojom familijom za odkup ovog patenta i distribuciju kapi u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Indiji i nekim zemljama bliskog istoka. Kapi ce se naci na Brazilskom trzistu pocetkom 2009.

Comments

 1. vhasanagic @ gmail tacka com

 2. Dragana says:

  “U nekim slucajevima muskarac moze da ima eserihiju u prostati i putem sperme moze da prenese partnerki. Ne bih zelio vise o ovome u forumu, ako imate pitanje za ovu vrstu infekcije ili kako da je izbjegnete javi te mi se licno na email.”
  Procilala sam Vas tekst, ali uspjevam naci mail na kojem da Vam pisem?
  Interesuje me zbog cega muskarac ima eserihiju u prostati i da li je to normalno?
  Takodje bih Vas pitala da li jedan od simptoma postojanja eserihije moze da izazove kasnjenje menstruacije kod zena i bolive u stomaku iako se ne javlja peckanje i ucestalo mokrenje?
  Nadam se Vasem odgovoru.
  S postovanjem,
  Dragana